Mikä ihmeen Koi?

Mikä ihmeen Koi?


Minulta varsin usein kysytään, mitä yritykseni nimi tarkoittaa. Ehkäpä siis on aika raottaa nimen taustoja.

Koru-artesaani opintoihini kuului brändäys-kurssi, jonka puitteissa tuli keksiä itselleen yritys, suunnitella sille logo ja brändin visuaalinen ilme. Koko brändäys-kurssi tehtävineen meinasi tyssätä itseltäni siihen, etten millään keksinyt mieleistäni nimeä. Halusin nimen, joka olisi lyhyt, siinä olisi kenties jokin juju (esim sanaleikki tai muu nokkeluus) ja joka ennen kaikkea olisi visuaalisesti tyylikäs. Heti ajatuksenani oli, että yrityksen logoon ei tulisi kukkasia tai perhosia, vaan yrityksen nimi olisi itsessään myös yrityksen logo.

En edes enää muista, mitä kaikkia ehdotelmia mielessäni pyörittelin, mutta lopulta suosikikseni nousi monimerkityksinen Koi. Lisäliitteekseen yrityksen nimi sai Design, Koi Design, siitäkin huolimatta, että olin monelta taholta kuullut, että Design on ”sou läääst siison”. Tuolloin luonnostelin myös ensimmäiset logoideat, joissa K-kirjain kääntyi jo tyylikkäästi peilikuvakseen.


"Yrittäminenhän on helppoa, kun vaan keksii yritykselleen nimen"

Koulu loppui ja oli aika keksiä ihan oikeasti nimi yritykselleni. Mitään todellisia ideoita ei oikeastaan mieleeni ollut tullut... mielessäni kummitteli edelleen vain tuo Koi Design. Vaikka sanaleikkiä ei nimessä ollut, sen monimerkityksisyys kiehtoi kieroa mieltäni. Se että monelle varmastikin tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta koi koiperhonen, oli mielestäni kieroudessaan hauska. Tuotevalikoimaanihan tuolloin ja edelleenkin kuuluu myös huopaisia ja villaisia tuotteita, joten mikäpä siis ristiriitaisempaa kuin laittaa yrityksen nimeksi omien tuotteiden pahin vihollinen. Toisaalta koi tarkoittaa myös koikarppia eli kovin värikästä kalaa. Mielestäni koikarppi kuvaa osuvasti tuotevalikoimani monipuolisuutta ja toisaalta myös puuhelmi/huopatuotteideni väriloistoa. Tämän lisäksi koi tarkoittaa myös aamunkoita. Tästä löysin helposti rinnastuksen uuden alkuun, sitähän tämä yritys minulle ehdottomasti edusti.


Mietin myös vaihtoehtoja Designille... Koi Koru, Koi paja… Ainut joka nimistä pääsi jatkokierroksille oli tuo Koi Koru. Jostain syystä en kuitenkaan tuosta Koru-liitteestä innostunut. Turvauduin myös yritysneuvojan apuun. Hän ehdotti, josko hyvä yrityksen nimi löytyisi esimerkiksi etunimieni alkukirjaimista… juu ei… yrityksestäni ei tulisi TiSu-korua.

Erityisesti tuossa Koi Design -nimessä arvelutti koiperhosen tuoma negatiivinen mielikuva ja toisaalta se, että Koi Design löytyi myös englanninkielestä, joten nettinäkyvyyden saavuttaminen saattaisi olla hankalaa. 


Lopulta kuitenkin päädyin tuohon Koi Designiin ja päätin kantaa sen rintarottingilla, vaikka tiesin, että sen merkitystä tullaan minulta monesti kysymään. Ehkä juuri tästä syystä aloin miettimään, mistä se voisi olla lyhenne. Melko vaivattomasti sen keksin ”Käsityöläisenä Olemisen Ihanuus”. Arvasin jo tuolloin, että tuo lyhennys saa vielä matkan varrella sarkastisiakin piirteitä, joten totesin sen olevan täydellinen.


"Ei nimi yritystä pahenna, ellei..."

Ja kyllä, siinä kävi myös niin, että ensi alkuun en pystynyt nimeä sanomaan rintarottongilla, vaan sanoin yritykseni nimen kuin se olisi vitsi tai että häpeäisin sitä. Nyt kaksi vuotta yrittäjänä olleena osaan jo sanoa yritykseni nimen ilman, että pyytelen sitä samalla anteeksi.


Nyt kysyttäessä, mitä tuo nimi tarkoittaa, vastaan "Kaikkea ja ei mitään". Sanana koi on menettänyt merkityksensä, se on minulle nyt vain kolme kirjainta, jotka on kirjoitettu peräjälkeen. Toisaalta se merkitsee minulle kaikkea. Se on jotain, josta saatan olla ylpeä. Se on osa minua ja minä osa sitä.

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.